موزه میرعماد | مسیر دسترسی + ساعت بازدید و بلیط
انتشار: خرداد 11، 1403
بروزرسانی: 03 تیر 1404

موزه میرعماد | مسیر دسترسی + ساعت بازدید و بلیط


موزه خط و کتابت میرعماد در یکی از بناهای تاریخی کاخ سعدآباد قرار دارد که قدمت آن به اواخر قرن سیزدهم و ابتدای قرن چهاردهم هجری قمری می رسد.

در تهیه محتوای این مقاله، از مقاله «علیرضا کیخا» (مربوط به ۲۴ اردیبهشت ۹۶) استفاده شده است.\xa0

موزه کاخ سعدآباد تهران یکی از مشهورترین جاهای دیدنی تهران محسوب می شود که محل سکونت آخرین پادشاهان ایران در دوره\xa0قاجار و پهلوی بوده است. در این مجموعه تاریخی و فرهنگی بناهای متعددی قرار دارد که یکی از این بناها امروز به عنوان موزه خط و کتابت میرعماد فعال است. در این موزه گنجینه ای از آثار بزرگ ترین خوش نویسان ایرانی از دوره های مختلف تاریخی نگهداری می شود.\xa0

کاخ سعدآباد در فصل های مختلف سال چهره متفاوتی به خود می گیرد و پیاده روی در باغ سبز و میان درخت های چنار این مجموعه در حین بازدید از موزه های فعال و بناهای تاریخی آن خالی لطف نیست. با کجارو همراه باشید تا با موزه میرعماد بیشتر آشنا شوید.\xa0

همه آنچه که باید درباره موزه میرعماد بدانید:\xa0

موزه میرعماد کجاست؟

  • آدرس: تهران،\xa0خیابان ولی عصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان کمال طاهری، مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد ، موزه میرعماد (مشاهده روی نقشه)
  • شماره تماس: ۰۲۱۲۷۹۴۰۳۸۷
  • وب سایت: sadmu.ir

موزه میرعماد یکی از بناهای مجموعه تاریخی و فرهنگی کاخ سعدآباد تهران است که هر سال گردشگران بسیاری از آن بازدید می کنند. این موزه در شمال تهران، در خیابان زعفرانیه و انتهای خیابان کمال طاهری قرار دارد. مجموعه سعدآباد در فاصله چهار کیلومتری (۱۵ دقیقه) ایستگاه تجریش مترو تهران و در فاصله دو کیلومتری (پنج دقیقه) میدان تجریش قرار دارد.\xa0

ساختمان موزه میرعماد

مسیر دسترسی به موزه میرعماد

مجموعه سعدآباد دارای دو درب اصلی است که یکی در خیابان دربند و دیگری در خیابان زعفرانیه یا شهید فلاحی قرار دارد. بنای موزه میرعماد به درب دوم این مجموعه نزدیک تر است و شما می توانید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به سادگی خود را به این مجموعه برسانید.

نزدیک ترین ایستگاه مترو به مجموعه سعدآباد، ایستگاه تجریش در خط یک مترو تهران است که در خیابان شریعتی و نرسیده به میدان قدس قرار دارد. شما می توانید از ایستگاه مترو تجریش با پیاده روی نسبتا کوتاه ۳۰ دقیقه ای خود را به موزه میرعماد برسانید؛ فقط کافی است تا با خروج از این ایستگاه از خیابان شهرداری یا از میانه بازار تجریش به سمت میدان تجریش حرکت کنید و در این میدان وارد خیابان سعدآباد شوید. پس از طی مسافتی کوتاه در سمت راست خیابان افراز را خواهید دید، وارد این خیابان شوید و مسیر خود را به سمت خیابان جاودان ادامه دهید. پس از طی مسیر ۳۵۰ متر به خیابان کمال طاهری می رسید. درب زعفرانیه موزه سعدآباد در ۵۰۰ متری شما قرار دارد.\xa0

در صورت تمایل می توانید بخشی از مسیر خود از میدان تجریش تا مجموعه سعدآباد را با تاکسی طی کنید. فقط کافی است تا در ضلع غربی میدان تجریش خود را به ابتدای خیابان ملکی برسانید و با تاکسی ها آصف با اسدآباد به ابتدای خیابان طاهری بروید. باقی مسیر تا مقصد را باید پیاده طی کنید.\xa0

علاوه بر مترو می توانید برای بازدید از موزه میرعماد با خط هفت بی آر تی تهران\xa0تا میدان تجریش را طی کنید و در ایستگاه کاظی پیاده شوید.\xa0در صورتی که با ماشین شخصی برای بازدید از این موزه اقدام می کنید، در نزدیکی ورودی خیابان زعفرانیه فضای کافی برای پارک ماشین خواهید داشت.\xa0

مسیر دسترسی به موزه میرعماد - کاخ سعدآباد

درباره موزه میرعماد

موزه میرعماد در بخش مرکزی کاخ سعدآباد و در یکی از بناهای مجموعه قرار دارد که به دلیل شباهت معماری آن به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی آن را به دوره معماری انتقال یا گذار نسبت می دهند. این دوره از زمان انقلاب مشروطه در سال ۱۲۸۵ خورشیدی آغاز شده و تا دهه ۱۳۴۰ شمسی ادامه پیدا کرده است. قدمت بنای موزه میرعماد را به اواخر قرن سیزدهم و ابتدای قرن چهاردهم هجری خورشیدی بازمی گردد.\xa0

ساختمان موزه میرعماد در دو طبقه طراحی شده و در دوره پهلوی دوم محل سکونت دو تن از فرزندان شاه، فرحناز و علی رضا پهلوی، بوده است. پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ خورشیدی بنای آن همچون باقی مجموعه سعدآباد به موزه تغییر کاربری داد و به محلی برای نمایش و نگهداری آثار خطی نفیس بدل شد. طبقه اول این موزه با زیربنایی برابر با ۱۹۶ متر مربع و متراژ اعیانی ۳۱۰ متر مربع، روی سکویی با ارتفاع یک و نیم متر مربع احداث شده است.\xa0

تابلوی ورودی موزه میرعماد

نام موزه میرعماد در سال ۱۳۷۶ خورشیدی با الهام از یکی از مطرح ترین اساتید خط ایرانی به نام «میرعماد حسنی قزوینی» تغییر یافت. او در قرن ۱۱ هجری قمری زندگی می کرد و بسیاری از آثار خوشنویسی وی در سطح جهانی شناخته شده هستند.\xa0

بخش های مختلف موزه میرعماد

ساختمان موزه میرعماد دو بخش مجزا دارد؛ در طبقه اول آثاری از خطوط قبل از اسلام و بخشی از خطوط اسلامی به نمایش در آمده اند. در طبقه دوم نیز می توانید از آثار خطوط اسلامی،\xa0خطوط تفننی، اشیای کاربردی و نسخ خطی دیدن کنید.

۱. خطوط قبل از اسلام

در طبقه اول موزه می توانید نمونه هایی از کتیبه های میخی عیلامی (به خط پروتو عیلامی و متعلق به چغازنبیل) و کتیبه های پهلوی ساسانی (مربوط به اردشیر بابکان و بخشی از کتاب کارنامه اردشیر بابکان) و اوستایی (شرح متنی از اوستا) را مشاهده کنید.\xa0

۲. خطوط اسلامی

در طبقه اول موزه میرعماد، خطوط جمعی را خواهید دید که شامل اقلام شش گانه ای می شود که به «ابن مقله شیرازی» تعلق دارند. این خطوط با خط کوفی آغاز می شوند و با خط محقق پایان می یابند.

خطوط کوفی، ثلث، نسخ، توقیع، رقاع و ریحان متعلق به دوره های اسلامی نیز در تالار طبقه اول قرار دارند.\xa0خط کوفی ایرانی روی پوست، از مهم ترین آثار به نمایش درآمده در این تالار است که نشانگر یکی از انواع تقسیم بندی های خط کوفی است.

در طبقه دوم موزه میرعماد آثاری از خطوط تعلیق نستعلیق و شکسته نستعلیق متعلق به قرن های ۹ تا ۱۳ هجری قمری قرار گرفته اند. در بخشی از این طبقه،\xa0آثار «میرعماد الحسنی»، شامل قطعات خط و مرقع، به نمایش درآمده اند؛ این خطوط متعلق به سال های ۹۹۴ تا ۱۰۱۹ هجری قمری هستند و شامل\xa0قطعات نستعلیق چلیپایی و سیاه مشق می شوند.

۳. خطوط تفننی

قطعات خطی گلزار، تصویری، تزیینی، قطاعی و ناخنی متعلق به قرون ۱۰ تا ۱۳ هجری قمری در این بخش قابل بازدید هستند.

۴. اشیای کاربردی

از قرون اولیه ظهور اسلام، از خط به عنوان یکی از\xa0عناصر تزیینی در آرایش اشیای کاربردی استفاده می کردند؛ زیرا خط و خوشنویسی در جهان اسلان از اهمیت فراوانی برخوردار بود.\xa0خطوط فلزی موجود روی شمعدان های فلزی، سنگ قبر، کاسه های سفالین و لعابی و بخشی از محراب از دیدنی های این بخش موزه هستند.

قطعه خط نستعلیق، رقم اسماعیل جلایر نقاش باشی، از نقاشان و خوشنویسان نامدار دوره قاجار در موزه میرعماد - کاخ سعدآباد

۵. نسخ خطی

دیوان اشعار، مرقعات و کتاب های خطی مانند مرقع خط درویش عبدالمجید طالقانی، مرقع احمد نیریزی، مرقع میرعماد، دیوان حافظ و کتب خطی قرن ۱۳ هجری قمری مانند قرآن ها و کتاب های دعا از آثار به نمایش درآمده در این بخش موزه هستند.

شرایط بازدید از موزه میرعماد

  • ساعت بازدید: نیمه اول سال: روزهای شنبه تا چهارشنبه از ۹ تا ۱۹ (فروش بلیط و ورود به مجموعه تا ساعت ۱۷)، پنجشنبه و جمعه از ۹ تا ۲۰ (فروش بلیط و ورود به مجموعه تا ساعت ۱۸)؛ نیمه دوم سال: روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۷ (فروش بلیط و ورود به مجموعه تا ساعت ۱۵)، پنجشنبه و جمعه از ۹ تا ۱۸ (فروش بلیط و ورود به مجموعه تا ساعت ۱۶) (به غیر از روزهای ۱۴ خرداد، ۲۱ رمضان، تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر، ۲۵ شوال، ۱۳ فروردین)

قیمت بلیط کاخ سعدآباد

ورودی کاخ سعدآباد (سال ۱۴۰۳) به ازای هر بازدیدکننده داخلی ۳۰,۰۰۰ تومان است. قیمت بلیط بازدید از بخش های کاخ متفاوت (از ۱۵,۰۰۰ تا ۳۰,۰۰۰ تومان) است. برای بازدید از موزه میرعماد (سال ۱۴۰۳) باید\xa0۱۵,۰۰۰ تومان بپردازید.

مسیر ورودی موزه میرعماد. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0A1group Iran

منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0A1group Iran

دیگر موزه های کاخ سعدآباد

موزه ظروف سلطنتی

  • کاخ اشرف
  • آدرس: شرق مجموعه سعدآباد (مشاهده روی نقشه)
  • هزینه بازدید (سال ۱۴۰۳): ۲۰,۰۰۰ تومان
  • در گذشته محل اقامت اشرف پهلوی، خواهر دو قلوی محمدرضا شاه پهلوی

موزه ظروف سلطنتی در کاخ اشرف پهلوی در شرق مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدآباد، قرار دارد. این موزه در سال ۱۳۷۲ خورشیدی افتتاح شد و دو سال پس از آن در اختیار نهاد ریاست جمهوری قرار گرفت. موزه ظروف سلطنتی در نهایت در سال ۱۳۸۴ به سازمان میراث فرهنگی برگردانده شد. در این موزه می توانید به تماشای صنایع دستی و ظروف سلطنتی مربوط به دوره های پهلوی و قاجار و همچنین ظروف اهدایی به محمدرضا شاه و فرح پهلوی از سراسر دنیا بنشینید.

ساختمان موزه ظروف سلطنتی سعدآباد. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0A R

منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0A R

موزه اسلحه تهران

  • آدرس: شمال مجموعه سعدآباد (مشاهده روی نقشه)
  • هزینه بازدید (سال ۱۴۰۳): ۲۰,۰۰۰ تومان
  • در گذشته\xa0محل سکونت غلامرضا پهلوی برادر محمدرضا\xa0

در موزه سلاح های دربار در شمالی ترین نقطه مجموعه سعدآباد می توانید به تماشای بیش از ۷۰ قلم اسلحه گرم از نوع شکاری، جنگی، کمری و ملزومات آن ها (متعلق به دوره پهلوی دوم و درباریان) بپردازید؛ سلاح هایی که برخی از آن ها، اهدایی\xa0شخصیت های مهم سیاسی و نظامی دیگر کشورها به محمدرضا شاه پهلوی هستند.

انواعی از اولین سلاح های ساخته شده توسط کارخانه های تسلیحات ارتش شاهنشاهی سابق، تفنگ سر پر تک لول با سیستم سنگ چخماقی (متعلق به قرن ۱۷ میلادی و ساخت کشور هندوستان) و تعدادی باروت دان چرمی و\xa0طپانچه ها مزین به عاج و صدف متعلق به دوره قاجاریه از جذاب ترین آثار به نمایش درآمده در موزه اسلحه تهران هستند. از دیگر آثار موزه سلاح های دربار می توان به کلاه های نظامی و مدال های متعلق به دوره پهلوی و عکس های تاریخی مربوط به دوره قاجار و پهلوی اشاره کرد. این موزه در دوم خرداد سال ۱۳۹۰ خورشیدی افتتاح شد.

ساختمان موزه سلاح های دربار سعدآباد. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0Backpackingpeanuts

منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0Backpackingpeanuts

موزه برادران امیدوار

  • آدرس:\xa0شمال غرب مجموعه سعدآباد (مشاهده روی نقشه)
  • هزینه بازدید (سال ۱۴۰۳): ۲۰,۰۰۰ تومان
  • در گذشته محل استراحت خدمه کاخ و سورچیان و محل نگهداری کالسکه های دربار

قدمت ساختمان کنونی موزه برادران امیدوار در شمال غربی مجموعه سعدآباد به دوره قاجار بازمی گردد؛ بنایی که در گذشته محل استراحت خدمه کاخ و سورچیان و محل نگهداری کالسکه های دربار بوده است.

برادران امیدوار اولین جهانگردان ایرانی بودند که از سال ۱۳۳۳ خورشیدی سفر ۱۰ ساله خود به دور دنیا را آغاز کردند. امروزه دستاوردهای ارزشمند برادران امیدوار نظیر مستندهای تاریخی، تصاویر و عکس ها، اشیایی چون عاج فیل و سر بریده انسان و غیره در این موزه نگهداری می شود. موزه برادران امیدوار در سال ۱۳۸۲ خورشیدی، در هفته جهانگردی افتتاح شد.

ماشین و موتور برادران امیدار در مجموعه سعدآباد. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0 IRAN BOOR

منبع عکس: گوگل مپ. عکاس:\xa0 IRAN BOOR

موزه هنرهای زیبا\xa0

  • کاخ اسود
  • آدرس: جنوب مجموعه سعدآباد (مشاهده روی نقشه)
  • هزینه بازدید (سال ۱۴۰۳): ۲۰,۰۰۰ تومان
  • محل استقرار وزیر دربار در دوره پهلوی دوم

موزه هنرهای زیبا در کاخ سیاه در منتهی الیه جنوب مجموعه تاریخی سعدآباد قرار دارد. کاخ اسود یکی از زیباترین کاخ های مجموعه سعدآباد به شمار می آید که در طول سال های ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷ خورشیدی محل استقرار وزیر دربار بوده است. وجود سنگ های سیاه مرمر در نمای بنا، دلیل نام گذاری این کاخ بوده است. کاخ سیاه از سال ۱۳۶۱ خورشیدی با نام موزه هنرهای زیبا افتتاح شد.

موزه هنرهای زیبا کاخ سعدآباد. منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: ابراهیم پوربزرگ

منبع عکس: گوگل مپ. عکاس: ابراهیم پوربزرگ

اگر تاکنون از موزه میرعماد دیدن کرده اید، تجربه های و نظرات خود را با ما و سایر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

عکس کاور از علیرضا کیخا

پرسش های متداول

موزه میرعماد کجاست؟

موزه میرعماد یکی از بناهای مجموعه تاریخی و فرهنگی کاخ سعدآباد تهران است که در شمال شهر قرار دارد.

ساعت بازدید از موزه میرعماد چگونه است؟

نیمه اول سال: روزهای شنبه تا چهارشنبه از ۹ تا ۱۹، پنجشنبه و جمعه از ۹ تا ۲۰؛ نیمه دوم سال: روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۷، پنجشنبه و جمعه از ۹ تا ۱۸ (به غیر از روزهای ۱۴ خرداد، ۲۱ رمضان، تاسوعا و عاشورا، ۲۸ صفر، ۲۵ شوال، ۱۳ فروردین)

قیمت بلیط موزه میرعماد چقدر است؟

ورودی کاخ سعدآباد (سال ۱۴۰۳) به ازای هر بازدیدکننده داخلی ۳۰,۰۰۰ تومان است. قیمت بلیط بازدید از بخش های کاخ متفاوت (از ۱۵,۰۰۰ تا ۳۰,۰۰۰ تومان) است. برای بازدید از موزه میرعماد (سال ۱۴۰۳) باید\xa0۱۵,۰۰۰ تومان بپردازید.

در موزه میرعماد چه آثاری به نمایش درآمده اند؟

موزه خط و کتابت میرعماد محلی برای نمایش و نگهداری آثار خطی نفیس است.

]
منبع: https://www.kojaro.com/thingstodo/198093-saadabad-miremad-museum/