کلاچای یکی از بخشها نسبتا بکر و سرسبز شمالی ایران و استان گیلان است. جاذبههای طبیعی و بازارهای سنتی این منطقه را به مقصدی مطلوب برای گردشگری تبدیل کردهاند.
کلاچای از شهرهای تابعه شهرستان رودسر در استان گیلان است که هر ساله پذیرای گردشگران زیادی از گوشه و کنار ایران است. پارک ساحلی کلاچای یکی از جاهای دیدنی آن به شمار میرود که افراد زیادی آن را جزو بهترین سواحل گیلان میدانند. کلاچای علاوه بر سواحل زیبا و بکر، دارای جنگلهای سرسبز، باغات میوه و جاذبههای گردشگری نظیر پنجشنبه بازار کلاچای، ساحل کلاچای، مجتمع اقامتی تفریحی نگین شمال، بقعه امیر بنده و… است که در ادامه این مقاله به معرفی برخی از آنها میپردازیم.
از کلاچای بیشتر بدانید:
کلاچای کجاست؟
کلاچای (به گیلکی: کلأچئه) یکی از شهرهای استان گیلان در شمال ایران است. این شهر در بخش کلاچای شهرستان رودسر قرار دارد. فاصله کلاچای تا رشت به حدود ۸۵ کیلومتر و فاصله آن تا رودسر به ۱۴ کیلومتر میرسد. بخش کلاچای در محدوده شرق استان گیلان قرار دارد و شامل شهرهای کلاچای و واجارگاه و دهستانهای بیبالان و ماچیان میشود. کلاچای از شمال به دریای خزر، از شرق به چابکسر، از جنوب به ارتفاعات البرز و رحیمآباد و از غرب به شهر رودسر میرسد.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: محمدرضا یعقوب شاواکی
مسیر دسترسی به کلاچای
اگر با خودروی شخصی از تهران راهی کلاچای هستید، از طریق آزادراه قزوین-رشت خود را به شهر رشت برسانید. از آنجا وارد جاده ساحلی ۲۲ (معروف به جاده کناره) شوید که از جنوب کلاچای میگذرد و بهترین مسیر دسترسی به آن است.
درباره کلاچای
کلاچای یکی از شهرهای استان گیلان و مرکز بخشی به همین نام از توابع شهرستان رودسر است که از مناطق نسبتا بکر و سرسبز شمالی ایران به شمار میرود. جاذبههای طبیعی و بازارهای سنتی، این منطقه را به مقصدی مطلوب برای گردشگری تبدیل کردهاند.
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: مهرداد اکبری
همجواری دریا و کوه سبب شده تا آبوهوای بخش کلاچای معتدل و بارانی باشد. اهالی این منطقه ایام یخبندان کمی را در طول سال تجربه میکنند. شهر کلاچای ۲۰ تا ۲۵ متر پایینتر از سطح آبهای آزاد قرار دارد.
مناظر زیبای شالیزاهای برنج، مزارع چای و باغهای مرکبات و کیوی، سواحل تمیز، آرام و شنی، رودخانههای جاری و بازارهای سنتی از جاذبههای کلاچای هستند. از صنایع دستی این منطقه میتوان به لوازم چوبی خراطی شده همچون شانه، عصا و گوشتکوب، لباسهای پشمی مانند جوراب و کلاه، ظروف سفالی، نمد، چادر شب، سبد و زیراندازهای حصیر بافی و طناب بافی و لوازم شکار و ماهیگیری اشاره کرد.
پنجشنبه بازار کلاچای
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: بهنام صمدی
شهر کلاچای بهدلیل موقعیت خاص و داشتن مسیر دسترسی مطلوب، به یکی از مراکز اقتصادی مهم منطقه تبدیل شده است. پنجشنبه بازار کلاچای مهمترین و معروفترین بازار محلی شرق گیلان و یکی از جاهای دیدنی اطراف رشت به شمار میرود. اهالی شهرهای اطراف، اجناس و محصولات خود را به پنجشنبه بازار کلاچای میآورند و به فروش میرسانند. رودخانه کلاچای در شرق، پارک مسافر کلاچای و خیابان مطهری شرقی در جنوب و ساحل دریای خزر در شمال این بازار هفتگی زنده و پررونق قرار دارند.
پنجشنبه بازار بهترین محل برای تهیه سوغات و صنایع دستی کلاچای است
کالاهای عرضهشده در پنجشنبه بازار کلاچای (بهویژه گوشت و مرغ) مرغوب و ارزان هستند. اغلب اهالی کلاچای اقلام مورد نیاز خود را از این بازار تهیه میکنند. میوه، سبزی، برنج و چای اصل ایرانی، میوههای محلی، صیفیجات، محصولات پروتئینی، کیف و کفش، صنایع دستی همچون بافتههای حصیری و ابزار چوبی، خشکبار، اسباببازی، انواع ظروف، پارچه و پتو، انواع پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی از اقلامی هستند که در پنجشنبه بازار به فروش میرسند.
دیدنیهای کلاچای
ساحل کلاچای
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: جابر سعادت
ساحل سنگی – شنی کلاچای که به «ساحل نوده» نیز معروف است، در شمال بلوار معلم کلاچای قرار دارد. این ساحل بهدلیل داشتن محیط آرام و امن برای تفریح خانوادگی و پیادهروی بسیار مناسب است و جایگاههایی برای نشستن و پیکنیک دارد. تماشای طلوع و غروب خورشید در این ساحل بکر بسیار خاطرهانگیز خواهد بود.
ساحل کلاچای دو بخش سنگی و شنی دارد. میتوان در بخش سنگی روی سنگهای بزرگ کنار آب نشست و به صدای دریا گوش سپرد. بخش شنی ساحل کلاچای برای شنا، ورزش، آبتنی و قدم زدن مناسب بهنظر میرسد. بهطور کلی، نیمه اول سال بهترین زمان حضور در این ساحل است؛ در طی فصل زمستان نیز با افزوده شدن بر تعداد کاکاییها، زیبایی این ساحل دوچندان میشود.
رودخانه پل رود
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: عماد طاهایی
رودخانه پلرود یکی از پرآبترین و بزرگترین رودخانههای جاری در حوضه آبریز محدوده شرق گیلان است که از اشکورات البرز مرکزی در بخش رحیم آباد سرچشمه میگیرد. پل رود که حدود ۶۰ کیلومتر طول دارد، در نهایت از محدوده غربی شهر کلاچای میگذرد و در سواحل کلاچای به دریای خزر میریزد. خیابان امام خمینی شهر کلاچای از روی رودخانه پلرود میگذرد.
حاشیه رودخانه پلرود یکی از بهترین مکانها برای کمپ، پیکنیک، پرندهنگری، عکاسی، آبتنی و ماهیگیری در کلاچای محسوب میشود. آب زلال، طبیعت بکر و وحشی، پوششگیاهی مطلوب، آرامش و سکوت و هوای پاک گذراندن وقت در کنار این بستر آبی روان را بسیار لذتبخش میکنند.
رودخانه کلاچای
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: رضا تقی نژاد چایجان
رودخانه زیبا و پرآب کلاچای یا «گزافرود» که از میان شهر کلاچای میگذرد، شهر را به دو نیمه شرقی و غربی تقسیم میکند و در نهایت به دریای خزر میریزد. وجود این رودخانه سبب برکت و حاصلخیزی زمینهای کشاورزی شهر شده و منظرهای ویژه به آنها بخشیده است. در حاشیه رودخانه کلاچای محلهای مناسب بسیاری برای کمپ و استراحت مردم محلی و گردشگران وجود دارد. ماهیگیری، آبتنی، طبیعتگردی، عکاسی، پرندهنگری و پیکنیک از تفریحاتی هستند که در کنار این رودخانه تجربه خواهید کرد.
مجتمع اقامتی تفریحی نگین شمال
منیع عکس: گوگل مپ، عکاس: حامد فیروزپور
مجتمع نگین شمال در بخش ساحلی شهر کلاچای قرار دارد و از طریق بلوار امام خمینی شرقی در دسترس است. افتتاح این مجموعه به دوران رضا شاه پهلوی بازمیگردد و هنوز در ضلع شمال غربی مجموعه نگین شمال ساختمانی وجود دارد که از آن زمان باقی مانده است. این مجموعه امکانات رفاهی و تفریحی مطلوبی دارد و به همین دلیل مورد استقبال گردشگران قرار گرفته است.
اتاق، کانکس و آلاچیق برای اجاره، سرویس بهداشتی، بوفه، فروشگاه صنایع دستی، نمازخانه و نیمکت از جمله امکانات رفاهی مجتمع نگین شمال هستند. پیادهروی، عکاسی، شنا، کمپ و پیکنیک، قایق، بنانا، پاراسل، موتور چهارچرخ و جت اسکی از تفریحات و امکانات تفریحی این مجتمع گردشگری هستند.
بقعه امیر بنده کلاچای
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: مهسا مقدم
بقعه امیر بنده کلاچای با نامهای امامزاده سید احمد و امامزاده سید حیدر نیز شناخته میشود و از آثار ثبت شده فرهنگی استان گیلان است. این بقعه مرقد مطهر دو تن از نوادگان امام موسی کاظم (ع) به نامهای امیر احمد و امیر حیدر است. این امامزاده در روستای «خاناپشتان» قرار دارد که در حاشیه غربی جاده کلاچای به رحیم آباد واقع شده است. بقعه امیربنده بنایی مذهبی و تاریخی مربوط به دوره صفویه است. بسیاری از شهدا و اهالی روستا در حیاط گسترده امامزاده امیر حیدر و امیر احمد به خاک سپرده شدهاند. فضای بسیار آرامشبخش، معنوی و بکری بر این بقعه تاریخی حاکم است.
ساختمان اصلی بقعه بسیار کوچک است و دیوارهای بیرونی آن رنگ سبز روشن دارند. ستوهای چوبی دورتادور ساختمان اصلی به چشم میخورند. سقف این بنا به سبک ساختمانهای شمال کشور سفالی و شیروانی است. این امامزاده یکی از مهمترین محلها برای برگزاری مراسم عزاداری و مذهبی روستا محسوب میشود. اهالی روستا در روز تاسوعا و عاشورای حسینی مراسم باشکوهی در این امامزاده برپا میکنند.
شهر واجارگاه
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: Hosna N
واجارگاه یکی از شهرهای بخش کلاچای است. این شهر ییلاقی و خوشآبوهوا و مسیرهای دسترسی به آن یکی از جاذبههای گردشگری، طبیعی و زیبای کلاچای هستند. ارتفاعات سرسبز و پوشیده از درخت اطراف واجارگاه مقصدی مطلوب برای طبیعتگردی محسوب میشوند؛ با حضور در این ارتفاعات قدم زدن در میان ابرها را تجربه خواهید کرد. روستای «بزکویه» و باغ مهستان از دیدنیهای واجارگاه هستند. جاده کوهپایهای مسیر روستای بزکویه (جنوب واجارگاه) یکی از جادههای بسیار دیدنی و خوشمنظره گیلان است. امکانات اقامتی در واجارگاه فراهم است و گردشگران میتوانند چند روز از سفر خود را به حضور در این شهر ییلاقی اختصاص دهند.
مجتمع اقامتی تفریحی سارینا
منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: محمد ثروت
مجتمع تفریحی یا پارک ساحلی سارینا در شمال شهر واجارگاه و انتهای خیابان ارغوان واقع شده است. این مجتمع گردشگری با فراهم آوردن شرایط مطلوب توانسته است رضایت مراجعان خود را جلب کند. امکانات لازم برای تفریحاتی چون جت اسکی، شاتل سواری، قایقسواری و بیلیارد در این پارک ساحلی فراهم است.
ساحل سارینا در ایام مختلف سال میزبان برگزاری مسابقات طنابکشی، جشنواره بادبادکها، نقاشی روی شن و مجسمهسازی شنی است. پارکینگ، سرویس بهداشتی، بوفه، فروشگاه، سوئیت و کلبه برای اقامت و اجاره، رستوران، آلاچیقهای بزرگ با میزهای متعدد برای سرو غذا در کنار دریا، زمین بازی کودکان، و کافی شاپ با موسیقی زنده از امکانات رفاهی مجتمع ساحلی سارینا هستند.
سایر دیدنی های کلاچای
کارخانه چای روستای بی بالان، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: هرمز سهرابی
رودخانههای نوده (کوچکتر از گزافرود)، لزرجان (کوچکتر از رود نوده) و خشکرود در شرق کلاچای جاری هستند و به دریای خزر میریزند. رودخانه خشکرود از دامنههای البرز سرچشمه میگیرد و یکی از مکانهای تخمریزی ماهیها محسوب میشود.
روستاهای متعددی در بخش کلاچای قرار دارند. سالانه گردشگران زیادی بهدلیل طبیعت زیبا، آبوهوای مطلوب و آثار طبیعی و تاریخی این روستاها، از آنها بازدید میکنند. روستای بیبالان یکی از کهنترین روستاهای شرق گیلان و بخش کلاچای است. کرنانوازی از سنتهای مذهبی و قدیمی دیار بیبالان در ایام سوگواری امام حسین (ع) محسوب میشود که هنوز هم به قوت خود پابرجا است. کارخانه چای مربوط به سال ۱۳۱۵ هجری شمسی و حمام بهجا مانده از دوران رضا شاه پهلوی، از آثار تاریخی روستای بیبالان هستند.
سیاهکله، گاوماست، شیرمحله و سلاکجان از دیگر روستاهای گردشگرپذیر کلاچای هستند. آبشار «سیاهلم» یا «سیاه لم» دردل طبیعت دهستان بی بالان و روستای سلاکجان (استخر طبیعی اهالی سلاکجان) و غار شهاب در میان جنگل دوآب (روستای بزکویه) از جاذبههای طبیعی و بکر بخش کلاچای به شمار میروند.
بهترین زمان سفر به کلاچای
کلاچای در میان دریا و کوه قرار دارد و از آب و هوایی معتدل برخوردار است؛ از همین رو، بهترین زمان سفر به این شهر را میتوان بهار و اوایل پاییز دانست.
پارک ساحلی کلاچای، منبع عکس: گوگل مپ، عکاس: محمدرضا یعقوب شاواکی
منبع عکس کاور: گوگل مپ، عکاس: جابر سعادت
پرسشهای متداول
کلاچای کجاست؟
کلاچای یکی از شهرهای استان گیلان در شمال ایران است که در بخش کلاچای شهرستان رودسر قرار دارد. فاصله کلاچای تا رشت به حدود ۸۵ کیلومتر و فاصله آن تا رودسر به ۱۴ کیلومتر میرسد.
دیدنیهای کلاچای کدامند؟
از دیدنیهای کلاچای میتوان به پنجشنبه بازار کلاچای، ساحل کلاچای، رودخانه پلرود، رودخانه کلاچای، مجتمع اقامتی تفریحی نگین شمال، بقعه امیر بنده کلاچای و… اشاره کرد.
]
منبع: https://www.kojaro.com/thingstodo/194639-kelachay-sightseeing-places/